Студеница – осам векова сликарства Народни музеј у Београду http://www.narodnimuzej.rs 17.05.2012. до 31.12.2012.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Поводом обележавања 166. година постојања и рада Народни музеј у Београду отворио је студијску изложбу Студеница – осам векова сликарства, аутора мр Бојана Поповића.
Идејно заснована на естетско-едукативном концепту, изложба Студеница – осам векова сликарства презентује духовна начела и естетске критеријуме српске средњовековне државе и уметности посредством јединственог културног блага које Народни музеј баштини.
Изложбом је представљено сликарство Богородичине цркве, задужбине и маузолеја Стефана Немање, родоначелника династије Немањића, настало по жељи његових синова великог жупана Стефана Немањића, великог кнеза Вукана и првог студеничког игумана Св. Саве, о чему сведочи српскословенски натпис у прстену тамбура куполе. Сликарство манастирског католикона настало је 1208/9. након преноса моштију Стефана Немање, светог Симеона, из Хиландара у Студеницу. Овај ванредни догађај илустован је фрескама у капели спољне припрате, чије су копије такође део наведене изложбе. За осликавање очеве задужбине Св. Сава је ангажовао изузетне уметнике који су у Богородичиној цркви остварили најсавременија дела ондашњег православног света.
Овакво ликовно решење изложбе има за циљ да омогући посетиоцима да директно, из непосредне близине сагледају лепоту и истанчаност уметничког израза старог осам векова, али и да им приближи духовни и идеолошки контекст у којем је српска средњовековна уметност настајала.

Као бисер српске средњовековне уметости манастирски комплекс Студеница увршћен је 1986. године у листу светске културне баштине под заштитом УНЕСКО-а.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com