ДИНО ПАРК Галерија Природњачког музеја на Калемегдану http://www.nhmbeo.rs 20.08.2014. до 30.11.2014.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Изложено је двадесетак реплика диносауруса, од којих су неки величине и до 20 м. Диносауруси су одувек прилвлачили пажњу својом атрактивношћу и импозантном грађом, али не смемо заборавити њихову улогу у еволуцији. Почетком мезозоика од самог постанка у тријасу (пре 245 милиона година), диносауруси су непрекидно корачали планетом Земљом, пуних 180 милиона година, а изумрли су крајем креде (пре 65 милиона година). Копно је било јединствена целина Пангеа, диносауруси су мигрирали пустињама, а морске воде које су залазиле у копно испаравале су од велике топлоте и влаге, остављајући иза себе језера и бујну вегетацију. Изложеним експонатима, јединственим на подручју Балкана, постајемо сведоци еволуције живота у “бурном” мезозојском периоду, са масовним ишчезавањем на завршетку епохе.

Диносауруси су изумрли крајем креде, а након 60 милиона година појавио се први човеков предак. Постоји неколико теорија о изумирању диносауруса: Теорија о природном феномену, Теорија о удару тела из свемира, Теорија о појачаној вулканској активности и др.. 

На основу изучавања фосилних остатака диносауруса, можемо донекле да реконструишемо бурну историју биљног и животињског света наше Планете. Најсуровији предатори од настанка живог света, су тема научних истраживања, а популаризацијом путем књига, филмова, стрипова и игрица, привукли су пажњу најшире публике.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com