Предисторија и историја филма Југословенска Кинотека http://www.kinoteka.org.rs 01.01.2019. до 31.12.2019.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Стална поставка.
Југословенска кинотека, као незаобилазни  сведок развоја филмске уметности и филма у светским оквирима, од 2014. године налази се у новој згради реконструисаног објекта. Објекат има статус заштићеног објекта због свог архитектонског и историјског наслеђа. Сам простор пример је архитектуре времена, смештен на адреси историјског значаја: некада Конак кнеза Александра Карађорђевића и место оснивања Црвеног крста Србије 1876.године. Од 1853. године зграда се помиње као други хотел у Београду под називом „Ново здање“ или „Српска круна“, у ком су одседали најугледнији гости и који је био позорница важних историјских, културних и друштвених догађаја. У њему су се одржавали балови, позоришне представе, музичке приредбе и изложбе слика. Хотел је радио до 1869. године када је назив „Српска круна“ преузела гостионица у Кнез Михаиловој улици број 56.

Од 1869. до 1963. године зграда је била средиште Београдске општине. Недуго затим за потребе општине дозидан је други спрат и поткровље. Зграда је комплетно реновирана 1928. године. У истом простору 1947. одржано је суђење генералу Александеру Леру. У њу се 1964. године усељава Савезни завод за продуктивност рада. Тада је радикално измењен распоред унутрашњих просторија.

Унутар старог здања изградјен је нов простор. Иза паравана историје никао је нови простор. Уметност је уклопљена у архитектуру у место сусрета епохе: нове и старе, традиционалног и модерног.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com