КИЋЕЊЕ И ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ Етнографски музеј у Београду http://etnografskimuzej.rs/ 22.10.2015. до 29.02.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Изложбе Музеја Републике Српске у Етнографском музеју у Београду. 

Потреба за украшавањем лица и тела је исконска и стара је колико и људски род, било да се остварује директним осликавањем на кожи, или коришћењем одевних предмета и накита. Кроз историју, пратећи цивилизацијски развој човека и људског друштва, начини, средства и сврха украшавања су се мењали, али увек је то била тежња за допадањем и истицањем, или да се пошаље одређена порука или оствари неки циљ. О томе сведочи и изложба Музеја Републике српске под називом: Кићење – симбол и спона између руралног и урбаног костима. Аутор изложбе Данијела Ђукановић, определила се да разлику у сеоском и градском одевању, од краја XIX до средина XX века, симболично покаже кроз два најкарактеристичнија и најверодостојнија предмета, прегачу и либаде. Из збирке од 590 прегача и 34 либада, за излагање су изабрани најрепрезентативнији примерци који показују суштинске особине у кроју и намени ова два одевна предмета, али и разноврсност њихове израде и богатство украса.

Повезаност и међусобни утицај, али и својеврсност и особеност сеоског, односно градског одевања, приказани су кроз накит који у оба случаја у Босни и Херцеговини обједињује елементе старобалканске, старословенске, византијске, средњовјековне, оријенталне и средњеевропске културе. Из збирке коју чини 850 предмета, за излагање су изабрани они примерци који показују сву разноврсност материјала и техника израде, али пре свега различите начине употребе. Тако су се ту нашли украси за главу, врат, груди, руке, струк, који сведоче о моди, променама стила и дизајна, али и о машти и умећу њихових израђивача. Изложба и каталог омогућавају широкој јавности да завири у етнолошке и културне драгоцености Музеја Републике српске, и да уживајући у њиховој лепоти види и једну нарочиту слику некадашњег живота на балканским просторима.

У истом изложбеном простору постављена је и знатно мања, али знаменита изложба: Змијањски вез – свјетско културно наслеђе, чији је аутор такође Данијела Ђукановић.

Вез, као посебни вид украшавања одевних и других употребних предмета од текстила, у неким културама и епохама достигао је савршенство, а препознатљив је по мотивима, материјалу, начину и финоћи израде. Змијањски вез, настао у селу Змијање у XIX веку, који се користи за украшавање женске одеће и других кућних предмета од платна, припада тој елитној групи. Карактеристичан је по стилизованим геометријским облицима савршено и складно изведеним искључиво тамноплавим или црним нитима. Због свог културног и цивилизацијског значаја, али и континуитета који се одржао до данашњих дана, змијањски вез се налази на Унесковој листи светске културне баштине.

Изложени примерци дочаравају лепоту и особеност змијањског веза, а каталог изложбе нуди пичу о овој јединственој народној рукoтоворини.

Аутор: Данијела Ђукановић

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com