Без почетка и краја Етнографски музеј у Београду http://etnografskimuzej.rs/ 08.03.2016. до 28.05.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Теорије о настанку и пореклу накита су различите – једни верују да је настао из практичних потреба људи, други да му је порекло у религиозним схватањима примитивне средине и веровању да својим магичним својствима треба да заштити онога ко га носи од “злих очију”, док трећи његов настанак и порекло виде као историјску нужност и последицу друштвеног кретања кроз одређене степене развоја.

Мишљења се разликују у погледу првобитне намене, али су јединствена у томе да је кићење прастарог порекла и да је својствено човеку од освита цивилизације.

Од свог оснивања Етнографски музеј у Београду прикупља, истражује и чува од заборава накит − веома важан сегмент културне баштине. Збирка накита Етнографског музеја у Београду броји близу 3000 предмета од којих 383 чини прстење. Каталог прстења је први у низу каталога колекција из Збирке накита који ће на крају чинити комплетан Каталог Збирке накита Етнографског музеја у Београду.

Прстење је накит који се среће широм света. Док су неке друге накитне врсте заступљене само у појединим областима, или само код одређеног слоја становништва, прстење носе

грађани и сељаци, млади, средовечни и најстарији, сиромашни и имућни; носи га православно, католичко и исламско становништво. Основна одлика тог накита је разноликост примењеног материјала у његовој изради, мноштво облика, техника израде и украшавања, као и разноврсна намена.

Прстен је у средњем веку био ту да украси човека, укаже на његов значај и материјално стање, да га сачува од злих утицаја, мистично споји с другом особом и послужи као печат у датом тренутку. То важно место у животу човека прстен заузима и данас. Он је човеков стални пратилац, оно мистично ,,нешто‘‘ у облику круга, без почетка и краја.

Аутор Јелена Тешић-Вулетић


 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com