НЕВИДЉИВА НИТ Етнографски музеј у Београду http://etnografskimuzej.rs/ 29.08.2016. до 12.09.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Гордана Брелих

Познати по оригиналном дизајну и врхунској изради, радови угледне канадске уметнице српског порекла, путујући широм Канаде, Енглеске, Француске и Италије, зауставили су се на кратко и у Београду, у Етнографском музеју. То је ретка прилика да на овој изложби широког распона видимо зашто је Гордана Брелих признати уметник не само у Канади него и у Свету.

Током дуге успешне каријере, своју машту и лично умеће уткала је у своје очаравајуће радове и омогућила нам да замислимо призоре и чудеса која је видела на својим путовањима, и на којима је истраживала мајсторе текстила, веза и ткања. Дуго је развијала свој приступ уносећи своја најбоља и драгоцена умећа у радове које дели са нама на овој изложби, не само на задовољство визуелних чула већ и да би нас подстакла да откријемо мала чуда уткана у сваки појединачни рад.

Са једноставним црним филцом као најчешћом основом, магија почиње чим Гордана седне за своју машину, са колекцијом дивних, разнобојних конаца, да би започела причу за сваки нови шивени рад. Њено мајсторско владање машином и преплитање слојева боја и штепова, који нит сваке приче испредају у површину, заиста су мистериозни и чаробни. Слојеви колажа и детаљних цртежа, уграђени у њене најсложеније шивене радове, посебан су квалитет који указује на савршенство њеног уметничког дара. Додавање колажа на сјајним и често врло ретким тканинама, не само да обогаћује игру шара већ пружа и основу на којој дизајн добија на дубини и колориту, што сваки Горданин нови рад чини тако упечатљивим.

Ова динамична уметница у својој уметности користи бројне могућности, укључујући и слободне потезе машином и ручно шивење, загрејани филц, отиске, сликање воском, шивење на водорастворљивом филму, танке металне подлоге, једнобојну штампу на тканини, златне фолије и још много тога. Гордана скицира цртеже на тканини, а користи и разне технике бојења, као што су украшавање шива-крејонима, уметничким тушем, гел-оловкама, итд.

Оно што је најбоље, нарочито за све нас који се дивимо њеним радовима, јесте то што Гордана воли да дели своја најдрагоценија умећа са својим ученицима, које непосредно упућује у омиљене врсте штепова и друге технике којима се успешно служи и чију практичну примену охрабрује на бројним радионицама и демонстрацијама, како у раду с групама, тако и с појединцима.

Гордана Брелих је 2010. године добила Главну награду (Grand Prize at Threadworks) и Награду по избору кустоса (Curator's Choice Award) на престижној канадској Великој националној изложби квилтова (The Grand National Quilt Exhibition).

Изложба је реализована у сарадњи са Амбасадом Канаде у Србији.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com