ЋУТАЊЕ КАМЕНА Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића http://www.msub.org.rs/ 26.01.2017. до 13.03.2017.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Сасвим посебна изражајност камена као материјала и данас је, као и кроз историју, изазов уметницима. На изложби Ћутање камена аутора др Рајке Бошковић, музејског саветника, представљају се скулптуре у камену из Збирке скулптуре Музеја савремене уметности у Београду, са идејом да се пре свега истакну могућности уметничког израза камена. Такође, намера је да се прикажу најзначајнија достигнућа у модерној и савременој уметности којима је сам камен био подстицај за обликовање, као и да се укаже на биће камена, његову ванвременост, али и савременост као материјала у скулптури.

Идејa „ћутања камена“, проистекла из сагледавања суштинског својства овог материјала, упућује на биће камена – дубоки мир, трајност, постојаност и непроменљивост, што се обелодањује у језгровитости, целовитости и обједињености облика у уметничком изразу.

Сама идеја jе представљена кроз три целине. Прва  целина под називом Земља / камен / тло указује на камен као могућност обликовања тла; другом Тело / човек / двоје истиче сесуштинско својство камена – језгровитост и компактност; док се трећом целином названом Лице / личност / лик  даје увид у могућности приказа човека на  три начина, кроз личење, карактер и тип личности.

На изложби се представљају дела неких од најзначајнијих српских вајара 20 века, као и вајара бивших југословенских република,  као што су Душан Јовановић Ђукин, Сретен Стојановић, Ристо Стијовић, Војин Бакић, Олга Јанчић, Вида Јоцић, Јован Кратохвил, Ђорђије Црнчевић, Александар Зарин, Милун Видић, Момчило Крковић, Ангелина Гаталица, Радивој Суботички,Нандор Глид, Јелена Јовановић, Небојша Митрић, Коља Милуновић, Милица Рибникар, Миодраг Дамњановић, Сава Сандић, Франо Кршинић, Лојзе Долинар и Павле Павао Перић.

Аутор изложбе је др Рајка Бошковић, музејски саветник, кустос Збирке скулптуре Музеја савремене уметности у Београду.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com