СВЕТ СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ (XII–XVII ВЕК) Галерија САНУ http://www.sanu.ac.rs 23.08.2016. до 30.09.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

На репрезентативној изложби  у Галерији Српске академије наука и уметности представљен je део рукописног наслеђа српског народа од најстаријих, у целини сачуваних, споменика с краја ХII века (Мирослављево јеванђеље) до краја ХVII столећа. Настала на темељима византијске, српска уметност књиге доживела је процват у раздобљу позног средњег века и трајала je све до освита новог доба. Експонати који су изложени потичу из домаћих, а делом и из иностраних колекција, с обзиром на то да је српско рукописно благо расуто по бројним светским библиотекама и манастирима. На изложби су заступљени рукописи писани српскословенским језиком: богослужбене књиге, богато украшене минијатурама, заставицама и иницијалима, теолошка литература и књиге које припадају историји византијске филозофије, разноврсна преводна књижевност, као и примерци са оригиналним књижевним делима старих српских писаца. 

Међу изложеним рукописима посебно се истиче пет књига из XIV и XV века које су позајмљене из библиотеке манастира Хиландара. Њихова богата илуминација припада врхунским остварењима књижног украса не само у средњовековној Србији већ и у Византији. Значајан сегмент изложбе чине и рукописи који припадају Архиву Српске академије наука и уметности: Манојлово (Мостарско) јеванђеље (прва трећина XIV века), Паренесис из 1337. године, Куманичко четворојеванђеље, у које су уметнуте четири минијатуре изванредне лепоте, насликане средином XIV столећа, као и препис Рударског законика деспота Стефана Лазаревића, који је осамдесетих година XVI века исписао и илуминирао знаменити калиграф Јован из Кратова. 

Посетиоци изложбе имаће прилику да виде и прибор за писање употребљаван у XVI и XVII веку, као и неколико књига опремљених богато окованим корицама које пружају увид и у развитак српског златарства послевизантијског периода. 

Аутори изложбе су др Зоран Ракић, историчар уметности и др Ирена Шпадијер, историчар књижевности. Изложбу прати обиман и богато илустрован студијски каталог.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com