ТРАЈАЊЕ-НЕСТАЈАЊЕ- ТРАЈАЊЕ Галерија УЛУС http://www.ulus.rs/ 21.09.2017. до 03.10.2017.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Црногорска уметница Наташа Ђуровић представила се београдској публици са неколико десетина цртежа и слика из циклуса „Трајање-нестајање-трајање“ који су настали у последњих пет година.

Тим поводом историчар уметности др Рајка Бошковић је записала: „Назив најновијег циклуса радова Наташе Ђуровић упућује на ток, процес, пролазност – времена, не само у смислу идеје протока времена и свега оног што оно собом носи, него и настанка самих радова на папиру у смислу остављања трага – трајања, нестајања, али и поновног трајања. Идеја се јасно обелодањује и самим начином извођења дела – остављањем трага угљенисаног црног праха, жустрих трагова угљеном, меког и тврдог трага оловака, у ковитлацу тренутног надахнућа, атмосфере, стања духа, са дубоким осећањем пролазности, пропадљивости и нестајања, али истовремено и са дашком светлости и наде у сваком раду. Између цртежа и слике, од интимних минијатура у духу хаику-а, преко цртежа набијених силовитошћу потеза, до концептуалних радова који испитују границе тмине и белине, пропадања и обнаваљања, мрака и светлости, и напослетку, вечитог трајања њиховог смењивања ... ови радови час жустрим, час тананим цртачким поступком, сведоче о дубоко проживљеној идеји смисла настајања-нестајања-постојања ...“.

Наташа Ђуровић, редовни професор Факултета ликовних уметности на Цетињу, рођена је 1963. у Добоју (БиХ). Дипломирала је 1986. године на Културолошком факултету на Цетињу, на Одсеку конзервације-рестаурације сликарских дела. Била је стипендиста француске Владе на специјализацији у Паризу 1989/90, а магистрирала је ликовну технологију на Академији ликовних уметности у Љубљани 1992. Била је декан Факултета ликовних уметности Цетиње (2004–2008) и проректор Универзитета Црне Горе (2008–2014). Члан је Удружења ликовних уметника Црне Горе.

Од 1989. године активна је као ликовни уметник, а своје умјетничке идеје реализује у различитим медијима: цртежу, слици, фотографији, амбијенталној и зидној инсталацији, перформансу. Излагала је своја уметничка дела на престижним групним изложбама у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Македонији, Француској, Шведској, Аустрији, Италији, Канади и САД. Самостално је излагала у Црној Гори, Србији, Италији и Сан Марину.

Добитник је више награда за умјетнички рад, међу којима су и Награда Херцегновског зимског ликовног салона (2003) и Награда Црногорског ликовног салона “13. новембар” (2012).

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com