KIĆENJE I ZMIJANJSKI VEZ Ethnographic Museum in Belgrade http://etnografskimuzej.rs/ 22.10.2015. to 29.02.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Izložbe Muzeja Republike Srpske u Etnografskom muzeju u Beogradu. 

Potreba za ukrašavanjem lica i tela je iskonska i stara je koliko i ljudski rod, bilo da se ostvaruje direktnim oslikavanjem na koži, ili korišćenjem odevnih predmeta i nakita. Kroz istoriju, prateći civilizacijski razvoj čoveka i ljudskog društva, načini, sredstva i svrha ukrašavanja su se menjali, ali uvek je to bila težnja za dopadanjem i isticanjem, ili da se pošalje određena poruka ili ostvari neki cilj. O tome svedoči i izložba Muzeja Republike srpske pod nazivom: Kićenje – simbol i spona između ruralnog i urbanog kostima. Autor izložbe Danijela Đukanović, opredelila se da razliku u seoskom i gradskom odevanju, od kraja XIX do sredina XX veka, simbolično pokaže kroz dva najkarakterističnija i najverodostojnija predmeta, pregaču i libade. Iz zbirke od 590 pregača i 34 libada, za izlaganje su izabrani najreprezentativniji primerci koji pokazuju suštinske osobine u kroju i nameni ova dva odevna predmeta, ali i raznovrsnost njihove izrade i bogatstvo ukrasa.

Povezanost i međusobni uticaj, ali i svojevrsnost i osobenost seoskog, odnosno gradskog odevanja, prikazani su kroz nakit koji u oba slučaja u Bosni i Hercegovini objedinjuje elemente starobalkanske, staroslovenske, vizantijske, srednjovjekovne, orijentalne i srednjeevropske kulture. Iz zbirke koju čini 850 predmeta, za izlaganje su izabrani oni primerci koji pokazuju svu raznovrsnost materijala i tehnika izrade, ali pre svega različite načine upotrebe. Tako su se tu našli ukrasi za glavu, vrat, grudi, ruke, struk, koji svedoče o modi, promenama stila i dizajna, ali i o mašti i umeću njihovih izrađivača. Izložba i katalog omogućavaju širokoj javnosti da zaviri u etnološke i kulturne dragocenosti Muzeja Republike srpske, i da uživajući u njihovoj lepoti vidi i jednu naročitu sliku nekadašnjeg života na balkanskim prostorima.

U istom izložbenom prostoru postavljena je i znatno manja, ali znamenita izložba: Zmijanjski vez – svjetsko kulturno nasleđe, čiji je autor takođe Danijela Đukanović.

Vez, kao posebni vid ukrašavanja odevnih i drugih upotrebnih predmeta od tekstila, u nekim kulturama i epohama dostigao je savršenstvo, a prepoznatljiv je po motivima, materijalu, načinu i finoći izrade. Zmijanjski vez, nastao u selu Zmijanje u XIX veku, koji se koristi za ukrašavanje ženske odeće i drugih kućnih predmeta od platna, pripada toj elitnoj grupi. Karakterističan je po stilizovanim geometrijskim oblicima savršeno i skladno izvedenim isključivo tamnoplavim ili crnim nitima. Zbog svog kulturnog i civilizacijskog značaja, ali i kontinuiteta koji se održao do današnjih dana, zmijanjski vez se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Izloženi primerci dočaravaju lepotu i osobenost zmijanjskog veza, a katalog izložbe nudi piču o ovoj jedinstvenoj narodnoj rukotovorini.

Autor: Danijela Đukanović

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com