Predistorija i istorija filma Jugoslovenska Kinoteka http://www.kinoteka.org.rs 01.01.2019. do 31.12.2019.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Stalna postavka.
Jugoslovenska kinoteka, kao nezaobilazni  svedok razvoja filmske umetnosti i filma u svetskim okvirima, od 2014. godine nalazi se u novoj zgradi rekonstruisanog objekta. Objekat ima status zaštićenog objekta zbog svog arhitektonskog i istorijskog nasleđa. Sam prostor primer je arhitekture vremena, smešten na adresi istorijskog značaja: nekada Konak kneza Aleksandra Karađorđevića i mesto osnivanja Crvenog krsta Srbije 1876.godine. Od 1853. godine zgrаdа se pominje kаo drugi hotel u Beogrаdu pod nаzivom „Novo zdаnje“ ili „Srpskа krunа“, u kom su odsedаli nаjugledniji gosti i koji je bio pozornicа vаžnih istorijskih, kulturnih i društvenih dogаđаjа. U njemu su se održаvаli bаlovi, pozorišne predstаve, muzičke priredbe i izložbe slikа. Hotel je rаdio do 1869. godine kаdа je nаziv „Srpskа krunа“ preuzelа gostionicа u Knez Mihаilovoj ulici broj 56.

Od 1869. do 1963. godine zgrada je bila središte Beogradske opštine. Nedugo zatim za potrebe opštine dozidan je drugi sprat i potkrovlje. Zgrada je kompletno renovirana 1928. godine. U istom prostoru 1947. održano je suđenje generalu Aleksanderu Leru. U nju se 1964. godine useljava Savezni zavod za produktivnost rada. Tada je radikalno izmenjen raspored unutrašnjih prostorija.

Unutar starog zdanja izgradjen je nov prostor. Iza paravana istorije nikao je novi prostor. Umetnost je uklopljena u arhitekturu u mesto susreta epohe: nove i stare, tradicionalnog i modernog.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com