Bez početka i kraja Etnografski muzej u Beogradu http://etnografskimuzej.rs/ 08.03.2016. do 28.05.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Teorije o nastanku i poreklu nakita su različite – jedni veruju da je nastao iz praktičnih potreba ljudi, drugi da mu je poreklo u religioznim shvatanjima primitivne sredine i verovanju da svojim magičnim svojstvima treba da zaštiti onoga ko ga nosi od “zlih očiju”, dok treći njegov nastanak i poreklo vide kao istorijsku nužnost i posledicu društvenog kretanja kroz određene stepene razvoja.

Mišljenja se razlikuju u pogledu prvobitne namene, ali su jedinstvena u tome da je kićenje prastarog porekla i da je svojstveno čoveku od osvita civilizacije.

Od svog osnivanja Etnografski muzej u Beogradu prikuplja, istražuje i čuva od zaborava nakit − veoma važan segment kulturne baštine. Zbirka nakita Etnografskog muzeja u Beogradu broji blizu 3000 predmeta od kojih 383 čini prstenje. Katalog prstenja je prvi u nizu kataloga kolekcija iz Zbirke nakita koji će na kraju činiti kompletan Katalog Zbirke nakita Etnografskog muzeja u Beogradu.

Prstenje je nakit koji se sreće širom sveta. Dok su neke druge nakitne vrste zastupljene samo u pojedinim oblastima, ili samo kod određenog sloja stanovništva, prstenje nose

građani i seljaci, mladi, sredovečni i najstariji, siromašni i imućni; nosi ga pravoslavno, katoličko i islamsko stanovništvo. Osnovna odlika tog nakita je raznolikost primenjenog materijala u njegovoj izradi, mnoštvo oblika, tehnika izrade i ukrašavanja, kao i raznovrsna namena.

Prsten je u srednjem veku bio tu da ukrasi čoveka, ukaže na njegov značaj i materijalno stanje, da ga sačuva od zlih uticaja, mistično spoji s drugom osobom i posluži kao pečat u datom trenutku. To važno mesto u životu čoveka prsten zauzima i danas. On je čovekov stalni pratilac, ono mistično ,,nešto‘‘ u obliku kruga, bez početka i kraja.

Autor Jelena Tešić-Vuletić

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com