NEVIDLJIVA NIT Etnografski muzej u Beogradu http://etnografskimuzej.rs/ 29.08.2016. do 12.09.2016.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Gordana Brelih

Poznati po originalnom dizajnu i vrhunskoj izradi, radovi ugledne kanadske umetnice srpskog porekla, putujući širom Kanade, Engleske, Francuske i Italije, zaustavili su se na kratko i u Beogradu, u Etnografskom muzeju. To je retka prilika da na ovoj izložbi širokog raspona vidimo zašto je Gordana Brelih priznati umetnik ne samo u Kanadi nego i u Svetu.

Tokom duge uspešne karijere, svoju maštu i lično umeće utkala je u svoje očaravajuće radove i omogućila nam da zamislimo prizore i čudesa koja je videla na svojim putovanjima, i na kojima je istraživala majstore tekstila, veza i tkanja. Dugo je razvijala svoj pristup unoseći svoja najbolja i dragocena umeća u radove koje deli sa nama na ovoj izložbi, ne samo na zadovoljstvo vizuelnih čula već i da bi nas podstakla da otkrijemo mala čuda utkana u svaki pojedinačni rad.

Sa jednostavnim crnim filcom kao najčešćom osnovom, magija počinje čim Gordana sedne za svoju mašinu, sa kolekcijom divnih, raznobojnih konaca, da bi započela priču za svaki novi šiveni rad. Njeno majstorsko vladanje mašinom i preplitanje slojeva boja i štepova, koji nit svake priče ispredaju u površinu, zaista su misteriozni i čarobni. Slojevi kolaža i detaljnih crteža, ugrađeni u njene najsloženije šivene radove, poseban su kvalitet koji ukazuje na savršenstvo njenog umetničkog dara. Dodavanje kolaža na sjajnim i često vrlo retkim tkaninama, ne samo da obogaćuje igru šara već pruža i osnovu na kojoj dizajn dobija na dubini i koloritu, što svaki Gordanin novi rad čini tako upečatljivim.

Ova dinamična umetnica u svojoj umetnosti koristi brojne mogućnosti, uključujući i slobodne poteze mašinom i ručno šivenje, zagrejani filc, otiske, slikanje voskom, šivenje na vodorastvorljivom filmu, tanke metalne podloge, jednobojnu štampu na tkanini, zlatne folije i još mnogo toga. Gordana skicira crteže na tkanini, a koristi i razne tehnike bojenja, kao što su ukrašavanje šiva-krejonima, umetničkim tušem, gel-olovkama, itd.

Ono što je najbolje, naročito za sve nas koji se divimo njenim radovima, jeste to što Gordana voli da deli svoja najdragocenija umeća sa svojim učenicima, koje neposredno upućuje u omiljene vrste štepova i druge tehnike kojima se uspešno služi i čiju praktičnu primenu ohrabruje na brojnim radionicama i demonstracijama, kako u radu s grupama, tako i s pojedincima.

Gordana Brelih je 2010. godine dobila Glavnu nagradu (Grand Prize at Threadworks) i Nagradu po izboru kustosa (Curator's Choice Award) na prestižnoj kanadskoj Velikoj nacionalnoj izložbi kviltova (The Grand National Quilt Exhibition).

Izložba je realizovana u saradnji sa Ambasadom Kanade u Srbiji.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com