ĆUTANјE KAMENA Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića http://www.msub.org.rs/ 26.01.2017. do 13.03.2017.

< ?php echo $model->$prop; ?>

Sasvim posebna izražajnost kamena kao materijala i danas je, kao i kroz istoriju, izazov umetnicima. Na izložbi Ćutanje kamena autora dr Rajke Bošković, muzejskog savetnika, predstavlјaju se skulpture u kamenu iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena. Takođe, namera je da se prikažu najznačajnija dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje, kao i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.

Ideja „ćutanja kamena“, proistekla iz sagledavanja suštinskog svojstva ovog materijala, upućuje na biće kamena – duboki mir, trajnost, postojanost i nepromenlјivost, što se obelodanjuje u jezgrovitosti, celovitosti i objedinjenosti oblika u umetničkom izrazu.

Sama ideja je predstavlјena kroz tri celine. Prva  celina pod nazivom Zemlјa / kamen / tlo ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla; drugom Telo / čovek / dvoje ističe sesuštinsko svojstvo kamena – jezgrovitost i kompaktnost; dok se trećom celinom nazvanom Lice / ličnost / lik  daje uvid u mogućnosti prikaza čoveka na  tri načina, kroz ličenje, karakter i tip ličnosti.

Na izložbi se predstavlјaju dela nekih od najznačajnijih srpskih vajara 20 veka, kao i vajara bivših jugoslovenskih republika,  kao što su Dušan Jovanović Đukin, Sreten Stojanović, Risto Stijović, Vojin Bakić, Olga Jančić, Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Đorđije Crnčević, Aleksandar Zarin, Milun Vidić, Momčilo Krković, Angelina Gatalica, Radivoj Subotički,Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Kolјa Milunović, Milica Ribnikar, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Frano Kršinić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić.

Autor izložbe je dr Rajka Bošković, muzejski savetnik, kustos Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

 

etnografski_muzej logo.jpg - Galerije i Muzeji.com prirodnjacki_muzej_logo.jpg - Galerije i Muzeji.com